Jdi na obsah Jdi na menu
 


NS Čertovo břemeno + rozhledna Kožich

16. 1. 2021

Na zpáteční cestě z Příchovic, si chceme prohlédnout rozhlednu Kožich, která je součástí NS Čertovo břemeno.

Proto si zaparkujeme poblíž Libákovic, u lesa odkud se vydáme směr rozhledna. 

Nejdříve jdeme po silnici a po průchodu vsí, se pustíme polní cestou, která je zasněžená, vzhůru na Kožich. Asi po kilometru jsme pod rozhlednou. Je z ocelové konstrukce a slouží jako telekomunikační věž mobilního operátora, jejíž součástí je tato rozhledna, která byla vystavěna v roce 2007. Vyhlídková plošina je ve výšce 24 metrů a byla zpřístupněna veřejnosti v roce 2008. Na ochozu jsou umístěny panoramatické tabule s popisem.

Společnost nám tu dělají tři dámy s dvěma psy. Jeden větší než druhý, ale naštěstí poslouchají. takže se bát nemusím.

Počasí není nic moc a tak výhledy nejsou téměř žádné. Sice je vidět Radyně, ale Šumava a další kopečky jsou díky mlze a nízké oblačnosti v nedohlednu. Proto není důvod se zde dlouho zdržovat. Najdeme ještě v přilehlém padrtí vrcholovou značku kopce Kožich a pak můžeme jít dál.

Ve sněhu vyšlapaná pěšinka sněhem, nás vede po okraji pole k nedaleké hájence Na hluboké, v jejíž blízkosti jsou dva Hlubocké rybníky. Pokocháme se na pěkném místě bez lidí a jdeme po naučné stezce dál. Zanedlouho mineme skalní útvar Čertovo břemeno, po kterém je celá stezka pojmenována. O pár set metrů dál se zastavíme u kapličky Panny Marie, která je zasazena do skály. Odsud už bez zastávky dojdeme až k autu a jedeme rovnou domů.

Protože celá stezka je dlouhá asi 15 km a my jsme dnes prošli pouze její část, cca 9 km máme o důvod víc se sem vrátit :-)