Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pěšky z Lipanovic přes Vysoký kořen a Vysokou zpět do Lindy

14. 12. 2020

Pěšky z Lipanovic přes Vysoký kořen a Vysokou zpět do Lindy

Tomáš má noční, já volno a tak využijeme dnešní dopoledne k malému výletu po okolí. Naším cílem jsou dva malé vrcholy v Blanském lese nad Lipanovicemi. První nižší se jmenuje Vysoký kořen (680 m.n.m.) a druhý vyšší má jméno Vysoká (706 m.n.m.)

Auto zaparkujeme v Lindě na návsi u kapličky a ze vsi se vydáme po asfaltové silničce směrem na Chmelnou. Všude kolem nás je mlhavo a tudíž docela chladno. Proto jdeme docela svižně, abychom se chůzí zahřáli. Zanedlouho mineme pěkný a dost neobvyklý kovový kříž u cesty. Prohlédneme si ho a jdeme dál. Necelé dva kilometry za Lindou, silnici opustíme a pokračujeme po neznačené lesní cestě, která je vhodná i pro kola. Cesta vede nejdříve lesem, později okolo pole a zanedlouho dojdeme na rozcestí, poblíž samoty U Vacla. A jsme zase na asfaltu. A co víc, vede tudy červená t.z.t. a cyklostezka ve směru Holašovice - České Chalupy. Nebo naopak :-) Také je tady turistický info-panel S Peklíkem na vandr, na kterém je popsána historie blízké obce Nová Ves. Vedle něho stojí i turistické posezení, kde je možno si odpočinout.

My jsme toho zatím moc neušli, takže odpočívat nebudeme a jdeme dál. Naším prvním cílem je vrchol Vysokého kořene. Za pár metrů odbočíme z asfaltové silničky a využijeme neznačené lesní stezky, která nás pomalu, ale jistě, vede až na vrchol. Ten je zde celkem zarostlý, takže výhled z něho není téměř žádný.

Proto se zde dlouho nezdržíme a vydáme se po hřebeni po neznačené stezce k dalšímu vrcholu. Po hřebeni mírně sklesáme a napravo od nás se objeví rozsáhlá paseka s nově vysázenými stromky a výhledem. Zanedlouho začneme stoupat a po pár stech metrech už stojíme na Vysoké u vrcholového bodu v oplocence. Je zde výhled na Záboří a ještě dál až k Hluboké. Pokocháme se výhledem a po lesní cestě za neustálého klesání jdeme zpět do Lipanovic.

Dnes jsme ušli téměř devět kilometrů za necelé tři hodiny.