Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den v Corte

1. 9. 2017

Zatím, co se ostatní vypravili autobusem k průsmyku Vizzavona na další poznávání ostrova, my zůstáváme v kempu a volíme dnes náhradní program, protože Tomáš a jeho rýma vůbec nejsou v pohodě. 

Jdeme si prohlédnout největší město a pevnost vnitrozemí Korsiky.

Po odjezdu autobusu se vydáme do centra. Projdeme přes starobylé mosty přes řeky Restonica a Tavignano a zvolna stoupáme rozpálenými uličkami novější částí města až na náměstí. Zde stojí bronzová socha Pascala Paoliho, obchodníka, který se proslavil bojem za nezávislost Korsiky. 

Odtud jdeme dál do staré části města, mineme kapli Sv. kříže, pak kostel zvěstování a pomalu a jistě se dostaneme až k vyhlídce plné turistů. Vyhlídka je pod hradem a je odsud nádherný výhled nejen na město, ale i na jeho okolí. Když se dostatečně pokocháme stoupáme dál, až dojdeme k pevnosti. Tady si koupíme vstupenky a přes muzeum korsické historie se dostaneme do hradu, který leží na skalním ostrohu nad řekou Tavignano. Celý areál projdeme a pokocháme se opět úžasnými výhledy do okolí.

Protože slunce svítí jako šílené, asi po půl hodince hrad opouštíme a na mé přání, učiníme pokus, dát si typické korsické jídlo. Zastavíme se v jedné z místních restaurací, abychom si něco objednali. Bohužel se nám to nepodaří. V jídelním lístku nejsou žádné obrázky, a dle popisu, vůbec netušíme oč se jedná. Proto restauraci opustíme a jdeme zpět, do novější části k náměstí, kde koupíme suvenýry domů.

Po návratu do kempu, si vezmeme náš "slovníček pojmů" a vydáme se zpět do centra, abychom se znovu pokusili objednat si nějaké to korsické jídlo. Bohužel i náš druhý pokus selže. Tentokrát je důvodem polední a odpolední SIESTA, kdy jsou všechny restaurace zavřené a místní odpočívají. Otevřeno mají až od sedmi večer, což nám není nic platné, protože to si dáme naši alpiňáckou polopenzi. Takže se opět vracíme do kempu s nepořízenou a nejen opálení, ale i dopálení. Docela mě mrzí, že se nám to nepodařilo.

Nakonec si ještě na kolech dojedeme do místního supermarketu na nákup a pak už jen odpočíváme a čekáme, až se ostatní vrátí z výletu.

Po večeři balíme, protože zítra Korsiku opouštíme a vracíme se domů.