Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na procházce okolím Ktišky

11. 10. 2015

 

Na procházce okolím Ktišky

Je pěkný podzimní den a ještě k tomu neděle. Já mám volno, Tomáš taky a tak se vypravíme projít okolí zaniklé obce Ktiška. Autem se přiblížíme na rozcestí k lesu u Příslopa, a dál jdeme pěšky.

Prvním zastavením na této cestě je zbytek kamenného kříže, nebo pomníku, který stojí hned po pár stech metrech u cesty. Další zajímavostí, je malý rybníček, který objevíme v cípu louky. V jeho těsné blízkosti stojí dřevěná bouda, sloužící pravděpodobně i k občasnému přespání. Dlouho se zde nezdržíme a jdeme dál. Vrátíme se k lesu a jdeme po cestě, která nás dovede až na místo, kde stávala osada Ktiška, německy Lichteneck.

Z původní vísky ležící v nadmořské výšce 850 m.n.m. se toho bohužel moc nedochovalo. Stojí zde jedno polorozpadlé stavení, skrz které už prorůstají vzrostlé stromy. V blízkosti bývalých stavení rostou památné stromy tisy a lípa. Všude v okolí jsou pastviny s dobytkem. Původní cesta do Křížovic, vede po pastvinách a tak doufáme,  že zde mezi kravkami, není žádný býk. Na konci pastvin, se napojíme na úvozovou cestu, která nás přivede k asfaltové silničce z bývalých Křížovic do Ktiše, kde stojí rozcestník. Poblíž něho je odbočka do lesa, k zrekonstruované křížové cestě, včetně opravené kaple, ve které je mimo jiné i možnost přespání.

Pak už jdeme po silničce do Ktiše a odtud zpět k autu.

Počasí nám přálo a celá procházka byla do deseti kilometrů. Jenom škoda, že se mi vybila baterka ve fotoaparátu a z celého odpoledne mám jenom tři fotky.